PPG: We protect and beautify the world
Menu
Print |

FAQs

Pogosto zastavljena vprašanja - Slovenščina

   

Kazalo

 
 

Podkupovanje in korupcijae

V. Da bi v nekatere države lahko uvozili določene proizvode PPG, potrebujemo dovoljenje. Je v redu, če za pridobitev dovoljenja posredniku/izdajatelju dovoljenja plačam pristojbino?


 
O. Če je pristojbina pogodbena, oziroma je pristojbina objavljena na ceniku, mora biti specificirana in vključena na računu PPG. Vendar če posrednik/izdajatelj dovoljenja zahteva dodatno plačilo ali plačilo, ki se izplača neposredno njemu, tega zneska ne plačajte in o tem poročajte pravnemu svetovalcu svoje regionalne ali poslovne enote PPG.

Dobrodelni prispevki

V. Moja stranka zahteva, da PPG prevzame pokroviteljstvo na večerji na njihovem dobrodelnem dogodku. Prav tako včasih od strank prejemam prošnje za donacijo izdelkov PPG za dobrodelne prireditve, na katerih sodelujejo. Ali lahko prispevam za te dobrodelne dejavnosti?

O. Donacije za zakonite dobrodelne organizacije so v nekaterih okoliščinah dovoljene. Upoštevati je treba več dejavnikov:

 • Dobrodelne ustanove morajo izpolnjevati državne in davčne zahteve za dobrodelne organizacije in opraviti preverjanje preteklosti.
 • Poslanstvo dobrodelne organizacije in predvidena uporaba donacije morata biti usklajeni z vrednotami PPG.
 • Vrednost donacije mora biti razumna in običajna za vrsto dogodka.
 • Donacije isti dobrodelni organizaciji na splošno ne bi smele biti pogostejše kot enkrat na vsakih dvanajst mesecev.
 • Stranka ali z njo tesno povezana oseba se z donacijo ne sme osebno okoristiti.

Najboljša praksa je, da se z donacijo pošlje kratko sporočilo/pismo, ki sporoča razumevanje namena donacije s strani PPG.

V primeru kakršnih koli vprašanj se posvetujte s svojim regionalnim zastopnikom za skladnost.

Komuniciranje z zunanjimi stranmi

V. Kaj so Pravila družbenih medijev PPG? O. Pravila preberite tukaj.

Zaupne in nejavne informacije

V. Med poslovnim potovanjem sem moral natisniti cenik, da ga prinesem na sestanek s stranko. Cenik sem si poslal na svoj osebni e-poštni račun in nato dostopal do tega e-poštnega račun iz računalnika v hotelskem poslovnem centru, da si ga natisnem. Sem naredil kaj narobe?                                                                                                                     

O. Na svoj osebni ali na hotelski e-poštni račun si ne bi smeli poslati cenika za tiskanje. Nejavne informacije so lahko shranjene samo na vašem računalniku PPG. Za prijavo na vaš račun PPG iz ne-PPG računalnika imamo varnostne postopke, ki vam omogočajo prijavo na vaš račun PPG preko možnosti z oddaljenim dostopom v hotelskem poslovnem centru in tiskanje cenika od tam.

Natisnjen cenik je nejavna informacija in mora biti zaščitena pred nepooblaščenim dostopom, naključno izgubo in razkritjem.

 

 

V. V proizvodnji si delim računalnik z več drugimi zaposlenimi. Za uporabo imamo vsak svoj uporabniški račun PPG, vendar sem videl zaposlenega, ko je dal svoj uporabniški račun in geslo drugemu zaposlenemu. Ali naj to prijavim?


 
O. Da. Zaposleni nikoli ne smejo deliti svojega uporabniškega računa in gesla z nikomer drugim.
V. Z naslova, ki je bil videti kot elektronski naslov poslovnega partnerja, sem prejel elektronsko sporočilo z zahtevo po podatkih o stranki. Sporočilo sem preveril in ugotovil, da ni legitimna e-pošta poslovnega partnerja. Kaj naj naredim?

O. Prav je, da ste previdni pred odpiranjem in odgovarjanjem na e-pošto neznanih pošiljateljev, z nenavadnih e-poštnih naslovov ali z naslovov družbenih medijev – še zlasti, ko e-pošta zahteva nejavne informacije. Tu gre lahko za primer prevare z lažnim predstavljanjem. Prevare z lažnim predstavljanjem so goljufiva e-poštna sporočila, za katere je videti, da prihajajo iz legitimnih podjetij (na primer v tem primeru od poslovnega partnerja, vašega ponudnika internetnih storitev ali vaše banke) ali od nekoga, ki ga poznate (na primer vodstva vašega podjetja ali kolegov iz vašega Oddelka za človeške vire ali Oddelka za finance).

Če imate dvome o veljavnosti elektronskega naslova, se za pomoč obrnite na svojo lokalno  ekipo za IT ali svojega nadzornika. Če imate v pisarni poslovnega partnerja legitimne stike, jih lahko neposredno kontaktirate in se pozanimate o tej zahtevi po informacijah.


 

Zasebnosti podatkov

V. Kaj so Pravila zaupnega ravnanja s podatki?

O. Pravila preberite tukaj.

V. Direktor me je prosil za seznam vseh, ki so sodelovali pri dogodku, da se jim zahvali. Je vse v redu, če mu pošljem preglednico, ki vključuje telefonske številke, naslove in kontakt za nujne primere?


 

O. Ne, preglednice, ki vključuje osebne podatke, ne smete deliti z drugimi. Direktorju lahko pošljete minimalno količino potrebnih informacij, da opravi svoje delo – v tem primeru imena in e-poštne naslove PPG.

Darila, zabave, pogostitve in izleti

V. Kakšna so v ZDA PPG Pravila glede daril, pogostitev in zabav za zaposlene v ameriškem javnem sektorju (vladi)?

O. Preberite pravila tukaj.

V. PPG je podpisal pomembno pogodbo s prodajalcem in jaz bom prodajalčev stik pri PPG. Prodajalec me je povabil na kosilo in nato ponudil dve vstopnici za koncert znanega izvajalca. Prodajalec me ne bo spremljal na koncert. Grem lahko na kosilo in sprejmem vstopnice?

O. V redu je, da greste s prodajalcem na kosilo, vendar če so vstopnice za koncert vrednejše kot nominalna vrednost (tj. več kot 25 USD ali ekvivalentno), ne smete sprejeti vstopnic za koncert. Lahko se bo sklepalo, da je na prodajalčevo izbiro darila vplivala nagrada osebne usluge, ali da bo to neprimerno vplivalo na prihodnje odločitve. Zahvalite se prodajalcu za ponujene vstopnice in seznanite prodajalca, da bi bil njihov sprejem v nasprotju s pravili PPG.
V. Udeležil sem se dobaviteljevega dogodka in v naključnem žrebanju prejel nagrado iPad. Ali ga lahko obdržim?

O. Odvisno. Če je bilo žrebanje očitno naključno (ni bilo na kakršen koli način nastavljeno, da so vas namenoma izbrali kot zmagovalca), to ne more vplivati na novo oziroma nadaljnje poslovanje z dobaviteljem, in če to vaš nadzornik odobri, je verjetno sprejemljivo, da iPad obdržite. Glede na vrednost nagrade morate upoštevati, da lahko obstaja davčna obveznost.

Če ob upoštevanju zgoraj navedenega obdržite nagrado, se morate pred sklenitvijo kakršne koli prihodnje poslovne priložnosti s tem dobaviteljem posvetovati s svojim nadzornikom in regionalnim zastopnikom za skladnost.

Kot vedno, če imate kakršna koli vprašanja, se posvetujte s svojim regionalnim zastopnikom za skladnost PPG.

 


 
V. Moj oddelek občasno zaposluje zunanje svetovalce za pomoč pri projektnemu delu. Svetovalec nas je nekaj iz oddelka povabil, da se udeležimo lokalne športne prireditve. Se lahko udeležimo dogodka s svetovalcem?

O. Upoštevati je treba več dejavnikov. Vprašajte se:

 • Ste vi ali drugi vabljeni v položaju, da bi lahko vplivali na to, ali se tega svetovalca v prihodnje še najame za projektno delo?
 • Ste v zadnjih dvanajstih mesecih vi ali drugi prejeli vabila na podobne zabavne prireditve od svetovalca?
 • Kolikšna je vrednost vstopnice?

Če bi razumen človek sklepal, da bi lahko to darilo vplivalo na prihodnji najem svetovalca, ne smete sprejeti vstopnic. Prosimo, če imate kakršno koli vprašanje, se posvetujte s svojim regionalnim zastopnikom za skladnost.

 


 

V. Moje podjetje bi rado povabilo naše najpomembnejše stranke na pomembno lokalno športno prireditev. Dogodka se bomo skupaj s strankami udeležili tudi mi. Je to darilo, ki ga je treba predhodno odobriti?

O. Ker se boste dogodka skupaj s strankami udeležili tudi vi, je to zabava in ne darilo. Zabava ni predmet pravil predhodne odobritve daril, vendar mora zabavo predhodno odobriti vaš neposredni nadzornik. Pred samim nakupom vstopnic preverite lokalne predpise in postopke glede daril, potovanj, stroškov in predpise glede nakupovanja.

Trgovanje na podlagi notranjih informacij 

V. Zastopnik dobavitelja iz podjetja ABC, ki je moj dober prijatelj, mi je povedal, da je podjetje ABC sklenilo pomembno pogodbo s PPG. Čeprav uradno obvestilo ni bilo objavljeno, ali lahko kupim delnice podjetja ABC?

O. Ne. Ker je podjetje ABC ameriško podjetje na javnem trgu, se to lahko šteje kot trgovanje na podlagi pomembnih nejavnih informacij, kar je kršitev pravil PPG in tudi zvezne zakonodaje trgovanja z vrednostnimi papirji.

Varovanje premoženja družbe

V. Kadar uporabljam svojo kreditno kartico podjetja za osebne nakupe (v supermarketih, bencinskih servisih in drugih prodajalnah) te nakupe označim z "osebno" in zanje ne dobim povrnjenih stroškov. Je to dovoljeno?

O. Ne, kreditne kartice podjetja ne smete uporabljati za osebne namene. Pravila PPG tega ne dopuščajo. Odhodki, ki bremenijo kartico, so lahko samo v poslovne namene.
V. Mesečno lahko uveljavljam stroške kilometrine do višine 500 USD. Ta mesec je moj strošek kilometrine le 300 USD. Ali lahko uveljavljam 200 USD mojih osebnih stroškov za gorivo kot stroške kilometrine podjetja? O. Ne, ne morete uveljavljati svojih osebnih stroškov za gorivo kot stroške kilometrine podjetja. V skladu s pravili PPG se lahko uveljavlja in povrne le dejanske poslovne stroške.

Skladnost trgovanja

V. Kaj pomenijo “rdeče zastave” za skladnost pri izvozu? O. Nekatere okoliščine (“rdeče zastave”) lahko nakazujejo, da je izvoz namenjen za neprimerno končno uporabo, neprimernega končnega uporabnika ali neprimerno destinacijo. Nekateri primeri “rdečih zastav” so:
 • Stranka ali nabavni agent zavrača razkritje informacij o končni uporabi, ima le malo znanja o poslovanju ali proizvodih, ali je kako drugače izmikajoč.
 • Zmogljivosti Izdelka so nezdružljive z naročnikovim poslovanjem ali zmožnostmi države.
 • Stranka je ponudila plačilo z gotovino ali pretirano ceno za ta proizvod.
 • Rutinska namestitev, usposabljanje ali vzdrževanje je zavrnjeno.
 • Zahtevane so nenavadne pomorske plovne poti ali postopki.
 • Embalaža je v neskladju z metodami pošiljanja ali končno destinacijo.

Delo z vladami

V. Kitajska vlada je PPG podelila priznanje za našo zgodovino takojšnjih plačil davka. Lokalno izpostavo PPG so obdarili s kristalno imitacijo konja ter pisnim priznanjem. Lahko to obdržimo in razstavimo?


 
O. Ker je to darilo sorazmerno s priložnostjo, lahko darilo in potrdilo obdržite in razstavite v izpostavi PPG.

V. Če sem se pri svojem delu v PPG srečal z izvoljenim ali imenovanim uradnikom, se bo vsa komunikacija z njim štela vse za lobiranje?

 


 

O. Ni nujno. Lobiranje je široka opredelitev, ki vključuje neposredno sporočanje lobističnih zahtevkov javnim uslužbencem, sodelovanje v raziskavah ali izvajanje strategij, ki bi vplivale na izvajalce teh raziskav, in usklajevanje s tretjimi stranmi, kot so trgovinska združenja ali druga podjetja. Lobiranje je strogo urejeno; vsakdo, ki želi sodelovati v takšnih dejavnostih, mora upoštevati smernice svojega regionalnega predstavnika za Vladne zadeve.

 

V. Se lahko javnemu uslužbencu za obisk v pisarni ali na lokaciji obrata zahvalim z darilom?

O. Na splošno je ročno napisano ali e-poštno sporočilo z zahvalo povsem primerno, da izrazi hvaležnost PPG za ta obisk. Darila so lahko dovoljena, če so izpolnjeni določeni kriteriji, ker pa se pravila razlikujejo, je najbolje, da se izognete kakršnim koli darilom. V primeru vprašanj se za napotke obrnite na svojega regionalnega predstavnika za Vladne zadeve.